jongeren 100x100 1Naar aanleiding van het Verdrag "duurzaamheid in het onderwijs" heeft een Kamermeerderheid een motie aangenomen om duurzaamheid in het onderwijs te stimuleren. Daarmee is de regering nu aan zet om met een voorstel te komen hoe ze dit gaan doen.

Op 9 oktober jl. sloten 41 jongerenorganisaties het verdrag met Kamerleden. De jongeren werden daarbij ondersteund door grote werkgevers als DSM, Philips en Friesland Campina maar ook door maatschappelijke organisaties als Greenpeace en Milieudefensie. Door het verdrag willen de jongeren afdwingen dat duurzaamheid in het onderwijs wordt gestimuleerd door de overheid. Niet door regels of wetgeving op te leggen, maar door bestaande initiatieven te versterken en onderwijsinstellingen die zoekende zijn een ondersteuningskader te bieden.

PvdA, SP, D66, ChristenUnie, Groenlinks, Partij voor de Dieren en de 50plussers stemden voor de motie. Met name het tegenstemmen van VVD en CDA valt op, terwijl de vraag om duurzaamheid in het onderwijs nu juist ook bij werkgevers (groot en klein) vandaan komt. (Onderzoek werkgevers)

"De aandacht voor duurzaamheid binnen het bestaande onderwijs van peuter tot postdoc is erg mager, terwijl de uitdagingen van de 21ste eeuw er niet om liegen. Wil je echt werk maken van een duurzame economie en een leefbare planeet dan moet handelen vanuit de balans tussen people planet en profit het uitgangspunt zijn. Duurzaamheid in het onderwijs gaat dan ook niet om kinderen biologisch te leren eten, maar om bewustzijn, kennis en vaardigheden die bijdragen aan het versnellen van een duurzame economie," aldus Thijs Struijk van Groene Generatie NL.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren diende de motie namens de ondersteunende fracties en de jongeren in. Zij heeft het kabinet om een brief verzocht om te reageren op de motie. Hoe het kabinet zal reageren is onduidelijk. Minister Jet Bussemaker van onderwijs reageerde bij het overhandigen van het verdrag in ieder geval positief.

Bekijk het verdrag, de ondersteuners en de voorgeschiedenis op http://verdrag.groenegeneratie.nl